Inklemming (impingement) van de enkel

Pijnlijke inklemmingsverschijnselen (impingement) aan de voorzijde ¬of achterzijde van de enkel.

Deze inklemmingsverschijnselen kunnen ontstaan door verdikking van weke delen door littekenweefsel, ontstaan door bijvoorbeeld omzwikking van de enkel. Ook kan een inklemming ontstaan door extra botaangroeisel rondom het gewricht (osteofyten). Deze kunnen ook veroorzaakt worden door veelvuldig zwikken of een langdurig hoge (sport)belasting. De inklemming veroorzaakt door extra botgroei of door verdikking van weke delen geven met name pijnklachten rondom de enkel en soms ook andere steriele ontstekingsreactie (warmte, zwelling).

Tijdens een kijkoperatie kan dit weefsel (weke delen of bot) weggenomen worden waardoor de inklemming wordt verholpen.

Symptomen

Pijn, die met name optreedt bij eindstandige bewegingen van de enkel. Ook kunnen ze de beweging beperken doordat weefsels beknellen.

Diagnose

De uiteindelijke diagnose wordt gesteld door gerichte vragen over de klachten en een onderzoek van de enkel. Daarnaast wordt er een röntgenfoto gemaakt. Indien een röntgenfoto niet voldoende informatie geeft kan er aanvullend een MRI scan of een CT scan worden verricht.

Behandeling algemeen

Tijdens een kijkoperatie kan dit weefsel (weke delen of bot) weggenomen worden waardoor de inklemming wordt verholpen.

Onderzoeken

No items found.

Behandelingen

Arthroscopie van de enkel
+

Voor bepaalde aandoeningen van de enkel, kan de orthopedisch chirurg een kijkoperatie (arthroscopie) adviseren als niet-operatieve behandeling onvoldoende effectief blijkt te zijn. Tijdens een kijkoperatie wordt niet alleen in het gewricht gekeken, maar kan ook direct een eventuele afwijking worden behandeld.

Een kijkoperatie van de enkel duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur en vindt plaats onder volledige narcose (diepe slaap) of met een ruggenprik. Bij de operatie worden twee kleine sneetjes in de huid aan de voorzijde of achterzijde van de enkel gemaakt. Door de eerste wordt een (camera) arthroscoop in het enkelgewricht gebracht. Deze geeft een beeld van het enkelgewricht op een monitor in de operatiekamer. Het gewricht wordt voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Daardoor zet de enkel wat uit en kan een duidelijker beeld worden verkregen. Voor een nog helderder beeld wordt het enkelgewricht ‘bloedleeg’ gehouden met een opgepompte bloeddrukband om het bovenbeen. Door de tweede huidopening kunnen verschillende instrumenten worden ingebracht voor de ingreep.

Voordelen van een kijkoperatie

- De ingreep is veilig, het risico op complicaties is veel kleiner dan bij een ‘open’ operatie.

- Bij een kijkoperatie kan er beter zicht op het volledige enkelgewricht worden behaald dan bij een ‘open’ operatie. Hierdoor is het ook mogelijk om een beschadiging die niet was voorspeld direct te behandelen.

- Een kijkoperatie is veel minder belastend dan een ‘open’ operatie. De spieren rondom de enkel hoeven niet te worden losgemaakt en terug gehecht. Omliggende weefsels worden ook minder beschadigd. Hierdoor is het herstel vlotter dan bij een ‘open’ procedure.

Nabehandeling

De meeste kijkoperaties worden in dagbehandeling uitgevoerd. Men kan dus dezelfde dag weer naar huis. Omdat een kijkoperatie minder belastend is voor de enkel dan een ‘open’ ingreep kan het herstel vlot en functioneel verlopen om snel voldoende te herstellen om de dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Bij het vastzetten van het enkelgewricht (artrodese) in verband met artrose is de nabehandeling wel anders dan na andere kijkoperaties aan de enkel. Na het vastzetten van de enkel wordt de enkel 3 maanden met gips en/of een walker boot nabehandeld om de botten aan elkaar te laten groeien. Elke ingreep blijft echter uniek, dus ook het herstel verschilt per patiënt.

PDF bestanden
No items found.

Video

PDF bestanden
No items found.