De ziekte van Dupuytren is een goedaardige aandoening waarbij knobbels in de handpalm, net onder de huid, worden gevormd. De knobbels kunnen met elkaar verbinden en zo strengen vormen in de handpalm en de vingers krom trekken.

Dikwijls gaat het hier om een erfelijke aandoening waarbij meerdere mensen in een familie aan deze aandoening lijden. De aandoening komt veel meer voor bij mannen en is van Noord-Europese oorsprong. Vooral de pink en de ringvinger worden hierdoor aangetast. De eerste symptomen beginnen meestal vanaf de leeftijd van 40jaar

Symptomen

De eerste symptomen van de ziekte zijn, meestal pijnloze, kleine knobbels of verhardingen in de handpalm. Naarmate de ziekte evolueert ontstaan progressief strengen in de handpalm en over de vingers. Die strengen zullen ervoor zorgen dat de vingers geleidelijk krommer worden getrokken en hierdoor niet meer volledig gestrekt kunnen worden. Dit zal natuurlijk zorgen voor een slechtere functie van de hand bij dagdagelijkse activiteiten.

Diagnose

De diagnose van de ziekte wordt op de raadpleging gesteld op basis van het klinisch onderzoek.

Behandeling algemeen

De ziekte zelf kan tot op heden nog niet worden genezen. Dit wil zeggen dat een preventieve behandeling voor de ziekte geen zin heeft. Enkel als de vingers krom getrokken zijn en hierdoor last ontstaat bij activiteiten is een behandeling aangewezen. De ziekte kan niet verbeteren door medicatie of kinesitherapie.

Onderzoeken

No items found.

Behandelingen

Operatieve behandeling Dupuytren
+

De behandeling van de ziekte van Dupuytren bestaat uit het operatief (deels) verwijderen van het aangetast weefsel in de handpalm en/of vingers. Wel is het mogelijk dat na een operatie de knobbels en strengen na verloop na tijd terugkomen.De ingreep gebeurt normaal via dagopname. Na de ingreep wordt een wattenverband aangelegd rond hand. Dit verband blijft een week aan en wordt op de raadpleging verwijderd en vervangen door een kleiner verband. Vanaf dan is het de bedoeling om de vingers terug te bewegen. Meestal duurt het toch een paar weken alvorens de wonden mooi genezen zijn. Indien nodig zal na de ingreep een nachtspalk worden aangemeten om de geopereerde vingers gestrekt te houden.‍‍

Video

PDF bestanden
No items found.